Chipotle szósz

Chipotle szósz

Az isteni, füstös chipotle szósz. A barbeque fanok, a nyári grillezések mesterei és a csípős ínyencségek kedvelői biztosan ismerik ezt a zseniális szószt. Mit tudunk róla? Hogyan készül is mihez használjuk? Egy kis chipotle gyorstalpaló azoknak, akik még nem ismerik ezt a különlegesen füstös, tüzes ízvilágú csodát.

A chipotle szósz füstölt, szárított jalapenoból készül. A jalapeno paprika egyszerű, semleges ízvilágú chilipaprika, így a csípős íz mellett nem érzünk karakteres mellékízt. Ha csak nem savanyítjuk, vagy épp füstöljük, mint a chipotle szósz esetében. A jalapeno 2500-5000 Scoville erősségű chili, tehát a chipotle szósz alapanyaga közepesen erős paprika. A szósztól így kellemesen, a hazai erőspaprikáknál intenzívebben, erősebben csípő érzést várjunk, mellé pedig finom aromákat. A paprikát fafüstön szárítják, majd pedig grillen megsütik. Ezután főzik meg, és a híres olasz San Marzano paradicsommal kiegészítve készül el a nagyszerű szósz. Fokhagyma, bors, vöröshagyma, esetleg szójaszósz egészíti még ki a receptet, ez már ízlésfüggő. A chipotle szósz nagyon jól passzol a különböző barbeque ételekhez, de az olasz paradicsom miatt pizzákhoz is javasolják. Szendvicsek, mártogatósok különleges kiegészítője lehet.

További chilis információk, termékek a Házi Ízek weboldalán a haziizek.hu-n.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük